Rozpuszczalność: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nurkopedia
Skocz do: nawigacja, szukaj
Linia 1: Linia 1:
 
Rozpuszczalność definiowana jest jako masa substancji rozpuszczona w określonej temperaturze w 100g rozpuszczalnika. Rozpuszczalność dotyczy roztworu nasyconego, czyli takiego w którym w określonej temperaturze nie rozpuści się już więcej substancji. Przy rozpuszczalności dużą rolę odgrywa czynnik temperaturowy, ponieważ dla większości substancji ciekłych i stałych rozpuszczalność rośnie wraz z temperaturą (silnie wzrasta w pobliżu temperatury wrzenia rozpuszczalnika), natomiast dla substancji gazowych rozpuszczalność maleje wraz z temperaturą.
 
Rozpuszczalność definiowana jest jako masa substancji rozpuszczona w określonej temperaturze w 100g rozpuszczalnika. Rozpuszczalność dotyczy roztworu nasyconego, czyli takiego w którym w określonej temperaturze nie rozpuści się już więcej substancji. Przy rozpuszczalności dużą rolę odgrywa czynnik temperaturowy, ponieważ dla większości substancji ciekłych i stałych rozpuszczalność rośnie wraz z temperaturą (silnie wzrasta w pobliżu temperatury wrzenia rozpuszczalnika), natomiast dla substancji gazowych rozpuszczalność maleje wraz z temperaturą.
 
Dla gazów, których rozpuszczalność jest bardzo istotna w nurkowaniu bardzo duże znaczenie ma rodzaj gazu, oraz ciecz w której gaz się rozpuszcza.
 
Na przykład [[Azot|azot]] bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach a [[Hel|hel]] rozpuszcza się w tłuszczach słabo.
 
 
  
  

Wersja z 14:00, 10 paź 2013

Rozpuszczalność definiowana jest jako masa substancji rozpuszczona w określonej temperaturze w 100g rozpuszczalnika. Rozpuszczalność dotyczy roztworu nasyconego, czyli takiego w którym w określonej temperaturze nie rozpuści się już więcej substancji. Przy rozpuszczalności dużą rolę odgrywa czynnik temperaturowy, ponieważ dla większości substancji ciekłych i stałych rozpuszczalność rośnie wraz z temperaturą (silnie wzrasta w pobliżu temperatury wrzenia rozpuszczalnika), natomiast dla substancji gazowych rozpuszczalność maleje wraz z temperaturą.


źródła


[1]


[2]