Pakowanie: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 16: | Linia 16: | ||
'''Źródło:''' | '''Źródło:''' | ||
− | [http://www.nurkomania.pl/medycyna_blackout.htm | + | [http://www.nurkomania.pl/medycyna_blackout.htm www.nurkomania.pl] |
[[kategoria:Nurkowanie na wstrzymanym oddechu]] | [[kategoria:Nurkowanie na wstrzymanym oddechu]] |
Aktualna wersja na dzień 13:47, 7 maj 2013
Pakowanie (packing) zastąpiło hiperwentylecję - polega na nabraniu jak największej ilości powietrza przed zanurzeniem. Wdech wykonujemy, robiąc maksymalny wdech, przy pomocy przepony (brzucha) i klatki piersiowej (mięśnie międzyżebrowe), po czym wykonujemy pakowanie, bierzemy małe porcje powietrza do ust i przepychamy je do płuc. Efektem ubocznym bardzo mocnego pakowania, może być utrata przytomności bezpośrednio po pakowaniu 15-60 sekund, wywołana uciskiem płuc na serce i spadkiem ciśnienia krwi - packing blackout.
Dlaczego pakowanie jest lepsze od hiperwentylacji?
Jest kwestią bezsporną, że zarówno po pakowaniu jak i hiperwentylacji, może dość do blackout'u i pod tym względem nie ma większej różnicy. Patrząc ze strony fizjologii, pakowanie polega na nabraniu jak największej ilości powietrza, hiperwentylacja na obniżeniu ciśnienia parcjalnego dwutlenku węgla (PCO2) w krwi tętniczej. Ponieważ nasze procesy oddechowe w największym stopniu sterowane są ciśnieniem parcjalnym CO2, to okazuje się, że wysoki poziom CO2 ma swoje zalety. Mózg jest organem najbardziej wrażliwym na niedotlenienie, z tego powodu to właśnie z jego perspektywy ocenimy na co wpływa wysoki poziom PCO2.
1. Zwiększa powierzchnię wymiany gazowej - wysoki poziom CO2 rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając tym ukrwienie czyli również dotlenienie mózgu.
2. Zwiększenie łatwości oddawania tlenu pod wpływem CO2 - efekt Bohra - zjawisko polegające na zmniejszaniu powinowactwa hemoglobiny do tlenu w warunkach obniżonego pH (wzrost stężenia CO2). Tlen jest łatwiej oddawany przez hemoglobinę (dysocjacja tlenu) przy niższym pH. Przeciwnie podwyższenie pH zwiększa powinowactwo wiązania tlenu z hemoglobinę i utrudnia oddawanie go w tkankach. Wzrost stężenia CO2 powoduje spadek pH krwi.
Źródło: